Dialoogvenster Tabel invoegen

Als u een tabel maakt, kunt u diverse opties voor de grootte en vormgeving selecteren. Als u het dialoogvenster Tabel invoegen wilt openen, selecteert u Invoegen in het menu Tabel en kiest u Tabel.

Rijen

Hiermee wordt het aantal rijen in de tabel aangegeven. De nieuwe tabel bevat geen extra rij voor kolomkoppen. Met de <TR>-code wordt er ΘΘn tabelrij gemaakt en met de <TD>-code wordt er ΘΘn cel in de rij gemaakt. Als u bijvoorbeeld in de velden Rij en Kolom een 1 invoert en de andere standaardwaarden in het dialoogvenster accepteert, wordt de volgende code ingevoegd:

<TABLE cellSpacing=1 cellPadding=1 width=300 border=1>
<TR><TD></TD></TR>
</TABLE>

Kolommen

Hiermee wordt het aantal kolommen aangegeven. Met de <TD>-code wordt er ΘΘn cel in een bepaalde rij gemaakt.

Tabelkenmerken

Breedte

Hiermee wordt de totale breedte van de tabel aangegeven. Selecteer de eenheden (pixels of procent) in de lijst naast dit vak. Als u pixels selecteert, kunt u een absolute breedte voor de tabel instellen. De tabel en de bijbehorende kolommen blijven dezelfde breedte houden, ongeacht de schermresolutie. De standaardbreedte voor een nieuwe tabel is 300 pixels. Als u procent als eenheid selecteert, wordt de breedte van de tabel aangepast aan de schermresolutie. Een tabel waarvan de waarde voor de breedte 25 procent is, wordt altijd op een kwart van de breedte van het beschikbare scherm weergegeven. Als u dit veld leeg laat, wordt de breedte van de tabel gebaseerd op de inhoud.

Hoogte

Hiermee wordt de totale hoogte van de tabel in pixels aangegeven. Als u een waarde voor de hoogte invoert, wordt er een waarde voor de hoogte aan de <TABLE>-begincode toegevoegd. Als u bijvoorbeeld de waarde voor de hoogte instelt op 20 en de overige standaardwaarden accepteert, wordt de <TABLE>-begincode als volgt weergegeven: <TABLE height=20 cellSpacing=1 cellPadding=1 width=300 border=1>

Als u dit veld leeg laat, wordt de hoogte van de tabel gebaseerd op de inhoud.

Achtergrondkleur

Hiermee wordt de achtergrondkleur voor de tabel aangegeven. Selecteer de naam van een kleur in de lijst. Als u bijvoorbeeld blauw (blue) selecteert, wordt het kenmerk bgColor=blue aan de <TABLE>-begincode toegevoegd. U kunt ook op de bladerknop (...) klikken zodat het dialoogvenster Aangepaste kleuren selecteren wordt weergegeven en u aanvullende kleuren kunt kiezen.

Opmerking   Een achtergrondkleurwaarde voor een bepaalde cel gaat voor de achtergrondkleurwaarde van de tabel.

Achtergrondafbeelding

Hiermee wordt een grafisch bestand (.gif, .jpg of .jpeg) aangegeven dat achter de tabel wordt weergegeven.

Opmerking   Als u een achtergrondafbeelding wilt inschakelen zodat deze achter een tabel wordt weergegeven, moet u een targetSchema selecteren dat op HTML 4.0 is ingesteld.

De afbeelding wordt weergegeven met de standaardgrootte. Als de tabel kleiner is dan de afbeelding, wordt de afbeelding bijgesneden. Als de tabel groter is dan de afbeelding, worden enkele versies van de afbeelding naast elkaar weergegeven, zodat de tabelachtergrond wordt gevuld. Voer het pad in of klik op de bladerknop (...) naast het veld als u het dialoogvenster Achtergrondafbeelding van tabel selecteren wilt openen om naar het afbeeldingsbestand te gaan. Als u bijvoorbeeld een afbeelding selecteert met de naam 'background.jpg' in de submap Afbeeldingen, wordt de volgende code aan de <TABLE>-begincode toegevoegd: background="//Images/background.jpg"

Opmerking   Als u naar een afbeeldingsbestand verwijst dat nog geen deel uitmaakt van het project, wordt de afbeelding niet automatisch toegevoegd aan het project. U moet het bestand handmatig aan het project toevoegen via het dialoogvenster Bestaand oplossingsitem toevoegen.

Uitlijning

Hiermee wordt aangegeven hoe de tabel wordt uitgelijnd met betrekking tot de documentmarges. Uitlijningskenmerken voor de tabelindeling gaan voor meer algemene uitlijningskenmerken. Als aan een tabel bijvoorbeeld het kenmerk voor links uitlijnen wordt toegewezen en de tabel in een <CENTER>-code wordt geplaatst, wordt de tabel uitgelijnd op de linkermarge in plaats van gecentreerd.

Optie Uitlijning
Centreren Er wordt op gelijke afstand van de linker- en rechtermarge uitgelijnd. Hierdoor wordt align=center aan de <TABLE>-begincode toegevoegd.
Links Er wordt op de linkermarge uitgelijnd. Hierdoor wordt align=left aan de <TABLE>-begincode toegevoegd.
Rechts Er wordt op de rechtermarge uitgelijnd. Hierdoor wordt align=right aan de <TABLE>-begincode toegevoegd.

Celafstand

Hiermee wordt de hoeveelheid ruimte tussen cellen in pixels aangegeven. Door de standaardwaarde, die 1 is, wordt cellSpacing=1 aan de <TABLE>-begincode toegevoegd.

Celopvulling

Hiermee wordt de hoeveelheid ruimte tussen de celinhoud en de celrand in pixels aangegeven. Door de standaardwaarde, die 1 is, wordt cellPadding=1 aan de <TABLE>-begincode toegevoegd.

Randdikte

Hiermee wordt de dikte van de tabelrand in pixels aangegeven. Kies 0 als u geen rand wilt opgeven. Door de standaardwaarde, die 1 is, wordt border=1 aan de <TABLE>-begincode toegevoegd.

Randkleur

Hiermee wordt de kleur voor de tabelrand aangegeven. Selecteer de naam van een kleur in de lijst of klik op de bladerknop (...) ernaast zodat het dialoogvenster Aangepaste kleuren selecteren wordt weergegeven en u een kleur kunt kiezen. Als de tabel geen rand bevat, wordt de randkleur genegeerd.

Opmerking   Als u de randkleur wilt inschakelen, markeren en van schaduw wilt voorzien, moet u het targetSchema instellen op HTML 4.0.

Markeerstiftkleur

Hiermee wordt de kleur voor de onder- en rechterkant van de tabelcel aangegeven. Selecteer de naam van een kleur in de lijst of klik op de bladerknop (...) ernaast zodat het dialoogvenster Aangepaste kleuren selecteren wordt weergegeven en u aanvullende kleuren kunt kiezen. Als u bijvoorbeeld lichtgroen (lime) selecteert, wordt de volgende code aan de <TABLE>-begincode toegevoegd: borderColorLight=lime. Als de tabel geen rand bevat, wordt de markeerstiftkleur genegeerd.

Schaduwkleur

Hiermee wordt de schaduwkleur voor de tabel aangegeven. Selecteer de naam van een kleur in de lijst of klik op de bladerknop (...) ernaast zodat het dialoogvenster Aangepaste kleuren selecteren wordt weergegeven en u aanvullende kleuren kunt kiezen. Als u bijvoorbeeld lichtblauw (aqua) selecteert, wordt de volgende code aan de <TABLE>-begincode toegevoegd: borderColorLight=aqua. Als de tabel geen rand bevat, wordt de schaduwkleur genegeerd.

Celkenmerken

Achtergrondkleur

Hiermee wordt de achtergrondkleur voor alle cellen in een tabel aangegeven. Als u de achtergrondkleur voor ΘΘn cel wilt wijzigen of verwijderen, plaatst u de invoegpositie in de cel in de Ontwerpweergave en selecteert u Eigenschappenvenster in het menu Beeld. Wijzig de waarde in het veld Achtergrondkleur in het dialoogvenster Eigenschappenvenster van <TD>. U kunt de naam van een kleur selecteren in de lijst of op de bladerknop (...) ernaast klikken zodat het dialoogvenster Aangepaste kleuren selecteren wordt weergegeven en u aanvullende kleuren kunt kiezen. Als u bijvoorbeeld blauw (blue) selecteert, wordt de volgende code aan de <TABLE>-begincode toegevoegd: borderColorLight=blue.

Uitlijning

Hiermee wordt aangegeven hoe de tekst in een cel is uitgelijnd op de rand. Nadat de tabel is gemaakt, kunt u de uitlijningsoptie voor afzonderlijke cellen wijzigen of verwijderen door de cursor in een cel te plaatsen en de waarde te wijzigen in de velden voor de horizontale of verticale uitlijning in het eigenschappenvenster van de cel. De standaardwaarde is links. Als u een uitlijningsoptie opgeeft, wordt de juiste waarde toegevoegd aan elke <TD>-code.

Optie Uitlijning
Centreren De celinhoud wordt horizontaal gecentreerd in de cel. Hiermee wordt align=middle aan de <TD></TD>-code toegevoegd.
Links De celinhoud wordt op de linkerrand uitgelijnd. Hiermee wordt align=left aan de <TD></TD>-code toegevoegd.
Rechts De celinhoud wordt op de rechterrand uitgelijnd. Hiermee wordt align=right aan de <TD></TD>-code toegevoegd.

Randkleur

Hiermee wordt dezelfde kleur voor alle celranden in een tabel aangegeven. De celrandkleur gaat voor de tabelrandkleur. Nadat u een tabel hebt gemaakt, kunt u de randkleur voor afzonderlijke cellen wijzigen of verwijderen door de cursor in een cel te plaatsen en Eigenschappenvenster in het menu Beeld te selecteren, waarmee het dialoogvenster Eigenschappenvenster van <TD> wordt geopend. De nieuwe waarden die zijn ingesteld in het eigenschappenvenster van <TD>, worden ingevoegd in de opmaakcodes voor de geselecteerde cel.

Opmerking   Als u de randkleur wilt inschakelen, moet u het targetSchema instellen op HTML 4.0.

Tekstterugloop

Hiermee wordt aangegeven of de tekst in cellen terugloopt tussen de randen van de cel. Als deze optie is uitgeschakeld, wordt de tekst in elke cel op dezelfde regel weergegeven en wordt noWrap toegevoegd aan elke <TD></TD>-code. Als deze optie is ingeschakeld, wordt door de browser automatisch tekstterugloop toegepast in elke cel. Nadat de tabel is gemaakt, kunt u de tekstterugloop voor elke afzonderlijke cel wijzigen of verwijderen.